رپورتاژ

ازدواج موقت یا صیغه جلوگیری از روابط آزاد جنسی یا تسهیل کننده آن

ازدواج موقت
ازدواج موقت

ازدواج اتحاد یک زن و یک مرد است که به صورت دائمی و انحصاری نسبت به یکدیگر متعهدند و به طور طبیعی (ذاتی) با به دنیاآوردن و پرورش کودکان توسط هر دوی آنها همراه است.

بشر با تکامل و رسیدن به مرحله تمدن و شکلگیری مالکیت خصوصی به فکر وارثی برای ملک و سامانش افتاد وارثی که بایستی از نسل وی باشد. بایستی نهادی تاسیس میشد که در آن زن فقط بچه‌ی وی را به دنیا بیاورد و به او و بچه‌هایش وفادار باشد. پدیدآمدن ازدواج و به تبع آن خانواده جایگاه زنان را از الهه زایش و آفرینش به مادر وارثان مرد تقلیل داد.

نظام قانونی و سیستم اجتماعی و تقسیم کار و نقش‌پذیری مبتنی بر جنسیت در حال پیشرفت بود. نهاد ازدواج هم بتدریج تکامل پیدا میکرد و از دل این نهاد ازدواجهای دیگر به مقتضی زمان و مکان و نیاز به وجود آمدند. یکی از این ازدواجها ازدواج موقت یا همان صیغه بود.

ازدواج موقت چیست؟

در ازدواج موقت که با نام‌های صیغه، نکاح موقت و مُتعه نیز شناخته می‌شود، عقد ازدواج به صورت دائمی نیست و برای مدتی محدود و معین، با مهریه مشخص جاری می‌شود. به باور برخی این نوع ازدواج راه‌حلی است برای کسانی که شرایط و امکان ازدواج دائم را ندارند و از طرفی به علت نیاز جنسی مایل به ارتباط جنسی با جنس مخالف هستند. ازدواج موقت این شرایط را برای زن و مرد فراهم می‌کند تا بدون الزامات ازدواج دائم در قالب ارتباطی شرعی با یکدیگر قرار گیرند.

علل گرایش به ازدواج موقت:

ارضای نیازهای جنسی مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلایل گرایش به ازدواج موقت است. این مورد بیشتر متوجه مردان میشود. این عامل به مجردها محدود نمی‌شود؛ بلکه افراد متأهل نیز ممکن است به دلیل تمایل و اشتیاق، عدم رضایت از زندگی زناشویی یا بیماربودن و ناتوانی جسمی و جنسی همسر خود به روابط جنسی با دیگران و صیغه روی می‌آورند.

رفع نیازهای مالی از دلایلی است که بیشتر زنان را مجبور به این نوع ازدواج میکند، مشکلات مالی و یا نداشتن حامی مالی در زندگی، محرک زنان برای تن دادن به ازدواج موقت یا صیغه است.

ارضای نیازهای عاطفی هم از سوی مردان و هم از سوی زنان عامل روی آوردن به صیغه و ازدواج موقت است. علیرغم تصور عمومی مردان متأهل تنها برای ارضای نیاز جنسی‌شان به ازدواج موقت روی نمی‌آورند؛ در بسیاری از موارد مردان به دلیل تنشی که در رابطه عاطفی احساس می‌کنند و آن طور که باید نیاز عاطفیشان ارضا نمی‌شود و به ازدواج موقت روی می‌آورند.

به اعتقاد برخی تبعات نقض تعهد زناشویی و خیانت به همسر و رابطه با دیگری خارج از چارچوب ازدواج، احساس گناه و عذاب وجدان است مخصوصا کسانی که عقاید مذهبی قوی داشته‌باشند بیشتر احساس گناه می‌کنند پس برای رهایی از آن به دنبال سرپوش گذاشتن بر گناه خود می‌گردند. که ازدواج موقت بهترین دستاویز برای سرپوش گذاشتن بر گناه و مشروعیت بخشیدن به آن است.

ازدواج موقت نیز موافقان و مخالفان خود را دارد و هر دو استدلالهای محکمی برای این نوع موضع خود دارند.

عقیده‌ موافقان ازدواج موقت:

۱. کاهش بی‌بندوباری در جامعه و جلوگیری از روابط آزاد

۲. کمک به کسانی که امکان تشکیل زندگی مشترک را ندارد، اما از این طریق نیازهای عاطفی و جنسی ارضا میکنند.

۳. کمک به شناخت بیشتر در مورد روابط جنسی پیش از ازدواج دائم

۴. جلوگیری از روسپیگری و تن‌فروشی در جامعه

عقیده‌ مخالفان ازدواج موقت (صیغه)

مخالفان کودک همسری که اکثرا زنان و فعالان حقوق زن هستند علت مخالفت خود را علیه ازدواج موقت اینگونه بیان می‌دارند:

  1. افزایش پدیده کودک همسری

  2. استفاده ابزاری از زنان

  3. فروپاشیدن بنیان خانواده و افزایش آمار خیانت

  4. تن فروشی

در دنیای امروز و با گسترش رسانه و با شبکه‌های اجتماعی، سکس دیگر یک مقوله تابو و مختص به اتاق خواب زن و شوهر نیست در هیچ دورانی به این اندازه لذت جنسی در اولویت بشر نبوده است. روابط متعدد جنسی عادی‌انگاری و جرم‌زدایی شده است بطوری که برخی خانواده‌های مذهبی هم درگیر آن شده‌اند. فیلمهای هالیودی و دنیای رسانه انسان را اینگونه بازتعریف میکند: زیبا، سالم، سفیدپوست، مو بور، چشم آبی، قد بلند و برهنه. گاهی حتی کانالهای مذهبی هم برای تبلیغ دین و عبادت بر زیبایی ظاهری و سکسی بودن فرد دیندار تاکید میکنند.

رسانه و شبکه‌های اجتماعی در بازتعریف انسان و الگوی رابطه جنسی تصویری از انسان را ارائه داد که از هر نظر مطلوب و جذاب که در هر زمان و مکان و شرایطی آماده فعالیت جنسی است. گاهی مخاطبان رسانه در پی یافتن این چنین فردی به تعدد روابط جنسی روی آوردند تا آن کالای سکسی ارائه شده‌ توسط رسانه را یافته و سکس با او را تجربه کنند.

به باور بسیاری ازدواج موقت اگر در گذشته آن جنبه تقریبا مثبتی هم که داشت امروزه به دلیل کمرنگ شدن گرایش دینی و عدم تعهد و سکس‌محور شدن جهان دیگر آن جنبه تقریبا مثبت را هم از دست داده است بطوری که اکنون مردان و تا حدودی زنان نه بخاطر یکی از چند نیازی که بدان اشاره شد، بلکه بیشتر برای ارضای جنسی تن به صیغه میدهند.

کامیل احمدی و همکارانش در کتاب پژوهشی “خانه‌ای بر روی آب پژوهشی جامع در باب ازدواج موقت و صیغه محرمیت در ایران” درباره تاریخچه پدید آمدن ازدواج و انواع و اقسام آن در میان ملل مختلف مطالبی علمی ارائه داده‌اند و به تفصیل به بررسی علل و عوامل ازدواج موقت و راهکارهای برطرف کردن مشکلات ناشی از این نوع ازدواج یا همان صیغه پرداخته است.

امتیاز شما به این مطلب

فوتوسلفی

فوتوسلفی اختصاصی ترین منبع اطلاعات بازیگران و ورزشکاران ایرانی و خارجی است که از سال 1400 فعالیت خود را بصورت رسمی آغاز نموده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا