رپورتاژ

نقش و تخصص مهندس الکترونیک در صنعت

استخدام مهندس الکترونیک
استخدام مهندس الکترونیک

نقش و تخصص مهندس الکترونیک در صنعت

شغل مهندسی الکترونیک یکی از مشاغل مهم در صنعت است که با انتقال، کنترل و تحلیل اطلاعات الکتریکی در سیستم‌های الکتریکی در ارتباط است. این حوزه در تمامی صنایع از صنایع خودروسازی، پزشکی تا صنایع هوافضا، نقشی حیاتی دارد. مهندسان الکترونیک با استفاده از اصول و فناوری‌های مرتبط با رشته الکترونیک و الکتروتکنیک، طراحی و ساخت سیستم‌های الکترونیکی را انجام می‌دهند.

در این مقاله، به بررسی جایگاه شغلی مهندسی الکترونیک در صنعت پرداخته خواهد شد. همچنین، به بررسی درآمد این حرفه در خارج از کشور خواهیم پرداخت. مقاله حاضر می‌تواند به افرادی که قصد ورود به بازار کار شغل مهندسی الکترونیک و صنایع وابسته را دارند، اطلاعات بیشتری درباره نقش و تخصص مهندسان الکترونیک در صنایع مختلف ارائه دهد.

جایگاه شغل مهندسی الکترونیک در صنایع مختلف

در معرفی رشته مهندسی الکترونیک می‌توان گفت که این رشته یکی از پرطرفدارترین رشته‌های مهندسی است که در آن، دانشجویان به مطالعه و طراحی سیستم‌های الکترونیکی و الکترومغناطیسی می‌پردازند. این رشته فنی و مهندسی بیشتر با طراحی، توسعه و نگهداری از تجهیزات الکترونیکی مرتبط است.

مهندسان الکترونیک می‌توانند با داشتن یک کار آزاد به کسب درآمد بپردازند. همچنین، امکان فعالیت در شرکت‌های مختلف برای فارغ‌التحصیلان این رشته وجود دارد. به شکلی که آینده شغلی رشته مهندسی الکترونیک را می‌توان با پیشرفت صنایع مختلف مرتبط دانست.

در حقیقت شغل مهندسی الکترونیک نقشی بسیار حیاتی در صنایع مختلف ازجمله صنعت لوازم‌خانگی و موبایل دارد. این گروه از متخصصان در توسعه، طراحی و بهبود فناوری‌های الکترونیکی مورداستفاده در محصولات مصرفی مانند تلویزیون‌ها، رادیوها، گوشی‌های تلفن هوشمند، رایانه‌ها، دوربین‌ها، لوازم‌خانگی هوشمند و سایر محصولات الکترونیکی نقش دارند. برای مشاهده اطلاعات بیشتر درباره فرصت‌های شغلی رشته مهندسی الکترونیک، روی لینک کلیک کنید.

از مهم‌ترین کارکردهای گرایش‌های رشته مهندسی برق همچون رشته‌ مهندسی الکترونیک و الکتروتکنیک در صنایعی مانند صنعت لوازم‌خانگی و موبایل، می‌توان به طراحی و توسعه مدارهای الکترونیکی اشاره کرد. شرکت‌های فعال در این حوزه با استخدام مهندسان برق و الکترونیک، به دنبال بهبود عملکرد، کارایی و کاهش اندازه و هزینه مدار‌ها در قطعات تولیدی خود هستند.

همچنین شغل مهندسی الکترونیک نقش مهمی در توسعه نرم‌افزار و رابط کاربری محصولات الکترونیکی دارد. مهندسان فعال در این رشته باید برنامه‌های کاربردی و رابط کاربری را برای کنترل و مدیریت محصولات الکترونیکی، طراحی و پیاده‌سازی کنند.

از طرف دیگر، مهندسان الکترونیک نقش حیاتی در ارتقای امنیت محصولات الکترونیکی دارند. آن‌ها باید راهکارهای مناسبی را برای محافظت از اطلاعات شخصی کاربران، جلوگیری از نفوذ به سیستم و حفظ امنیت فیزیکی محصولات ارائه دهند.

از دیگر کارکردهای رشته مهندسی برق و گرایش‌های آن، تحقیق و توسعه فناوری‌های جدید است. مهندسان الکترونیک همانند مهندسان کامپیوتر، نقش مهمی در تحقیق و توسعه فناوری‌های نوین دارند. آن‌ها برای بهبود محصولات فعلی و ارائه محصولات جدید با استفاده از فناوری‌های پیشرفته، در حوزه‌های مختلفی مشغول به فعالیت هستند.

این در حالی است که مهندسان الکترونیک در فرآیند آزمون و اعتبارسنجی محصولات تولیدی نقش مهمی دارند. آن‌ها باید محصولات را بر اساس استانداردها و مشخصه‌های تعیین‌شده آزمایش کرده و مطمئن شوند که محصولات مطابق با نیازهای کاربران عمل می‌کنند.

فعالیتی که منجر به بهبود عملکرد، ارتقای کیفیت محصولات و جلب رضایت کاربران خواهد شد. در بخش‌های بعدی، نقش مشاغل مرتبط با مهندسی برق و مهندسی کامپیوتر را در صنایعی مانند صنعت هوافضا، صنعت خودروسازی و صنایع پزشکی موردبررسی قرار خواهیم داد.

صنعت خودروسازی

رشته مهندسی برق همانند رشته مهندسی کامپیوتر، نقشی حیاتی در صنعت خودروسازی دارد. فارغ‌التحصیلان رشته الکترونیک از دانشگاه‌ها و مراکز فنی حرفه‌ای، در توسعه و بهینه‌سازی سیستم‌های الکترونیکی خودرو نقش دارند.

دستاوردهای اخیر درزمینه‌هایی مانند اتوماسیون، ارتباطات بی‌سیم، هوش مصنوعی و رانندگی خودکار، نشان می‌دهد که ارتباط بین خودرو و رشته الکترونیک بسیار حیاتی است. مهم‌ترین هدف از استخدام مهندس الکترونیک در صنایع خودروسازی، طراحی و توسعه سیستم‌های الکترونیکی خودرو است.

طراحی سیستم‌های مدیریت موتور، سیستم‌های کنترل انتقال قدرت، سیستم‌های رانندگی و سیستم‌های ایمنی، جزء مواردی هستند که در بازار کار خودروسازی موردتوجه کارفرمایان قرار دارند. از دیگر کارکردهای رشته مهندسی برق و الکترونیک، بهینه‌سازی کارایی و کاهش مصرف سوخت است.

افراد فعال در شغل مهندسی الکترونیک مسئولیت بهینه‌سازی سیستم‌های الکترونیکی جهت بهبود کارایی کلی و کاهش مصرف سوخت را بر عهده دارند. این در حالی است که اخیرا توانایی های فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری در توسعه فناوری‌های رانندگی خودکار، موردتوجه کارفرمایان قرار گرفته است.

فناوری‌هایی مانند استفاده از رادار، سنسورها و هوش مصنوعی، باعث شده است که خودروهای خودکار به‌طور متداول مورداستفاده قرار گیرند. مهندسان الکترونیک نقش فعالی در توسعه این فناوری‌ها دارند. یکی از موارد موردتوجه در آگهی‌های استخدامی در سال ۱۴۰۲ در صنعت خودروسازی، توانایی های مهندسان در بهبود بخشیدن به امنیت خودروها است.

توسعه سیستم‌های الکترونیکی امنیتی برای جلوگیری از سرقت و استفاده غیرمجاز از خودروها، نقش مهمی در صنعت خودروسازی ایفا می‌کند. مهندسان الکترونیک در این زمینه هم فعالیت دارند. به‌طورکلی، مهندسان الکترونیک با طراحی و توسعه سیستم‌های الکترونیکی به‌منظور بهبود کارایی و ارتقای امنیت خودروها، نقش بسیار مهمی در صنعت خودروسازی ایفا می‌کنند.

کارکردهای شغل مهندسی الکترونیک در صنایع پزشکی

یکی از حوزه‌های موردتوجه در آینده شغلی مهندسان الکترونیک، صنعت پزشکی است. مهندسان الکترونیک نقش بسیار مهمی در توسعه صنعت پزشکی دارند. آن‌ها در توسعه و بهبود تجهیزات پزشکی و سیستم‌های الکترونیکی استفاده‌شده در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها نقش دارند.

دستاوردهای اخیر درزمینه فناوری‌های پزشکی، بهبود فعالیت‌های تشخیصی و درمانی بیماران را ممکن ساخته است. مهم‌ترین نقش مهندس الکترونیک در صنایع پزشکی در رابطه با طراحی و توسعه دستگاه‌های پزشکی است.

همچنین بهبود سیستم‌های دیجیتالی در پزشکی و توسعه فناوری‌های بیوسنسور، سنسورهای بیومدیکال و سیستم‌های کنترل طبی به‌عنوان ابزارهایی برای تشخیص و نظارت، از دیگر فعالیت‌های فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مهندسی الکترونیک است.

از طرف دیگر با استفاده از فناوری‌های بی‌سیم و اینترنت اشیاء، مهندسان الکترونیک توانسته‌اند راهکارهایی را برای بهبود ارتباط بین دستگاه‌های پزشکی و شبکه‌های سلامت ارائه دهند. به‌طورکلی، مهندسان الکترونیک با طراحی و توسعه سیستم‌های پزشکی در جهت تشخیص بهتر بیماری و تسهیل فرآیند درمان، نقش بسیار مهمی را در صنعت پزشکی ایفا می‌کنند.

صنایع هوافضا

برخی از شغل های موجود در بازار کار صنعت هوافضا، در ارتباط با فرصت‌های استخدام رشته برق و الکترونیک هستند. مهندسان الکترونیک در طراحی، توسعه و بهبود سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی استفاده‌شده در مراکز فضایی، ماهواره‌ها، راکت‌ها و دیگر وسایل فضایی نقش دارند.

همچنین طراحی و توسعه سیستم‌های مخابراتی و کنترلی برای کنترل و مدیریت ماموریت‌های فضایی، بر عهده این گروه از مهندسان رشته برق قرار دارد. مهم‌ترین نقش مهندس الکترونیک در صنایع هوافضا، طراحی و توسعه سیستم‌های مخابراتی فضایی است.

این سیستم‌ها باید قابلیت انتقال اطلاعات در فضا، مقاومت در برابر شرایط سخت و پایداری در طول ماموریت را داشته باشند. همچنین طراحی و توسعه سیستم‌های کنترلی شامل سنسورها، الگوریتم‌ها و سخت‌افزارها که در کنترل و مدیریت راکت‌ها، ماهواره‌ها و وسایل فضایی مورداستفاده قرار می‌گیرند، بخش دیگری از وظایف و مسئولیت‌های موجود در شغل مهندسی الکترونیک است.

توسعه سیستم‌های جهت‌دهی و مکان‌یابی دقیق، طراحی و توسعه سنسورها و طراحی و توسعه سیستم‌های تغذیه برای تأمین نیروی برق موردنیاز در وسایل فضایی، از دیگر مسئولیت‌های مهندسان الکترونیک در صنعت هوافضا هستند.

به‌طورکلی، مهندسان فعال در شغل مهندسی الکترونیک با طراحی و توسعه سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی در صنعت هوافضا، نقش بسیار مهمی در بهبود ارتباطات، کنترل و تأمین نیروی برق موردنیاز برای تجهیزات فضایی دارند.

درآمد مهندس الکترونیک در خارج از کشور

در این بخش، به بررسی درآمد رشته مهندسی الکترونیک در آلمان و استرالیا می‌پردازیم. در آلمان، متوسط درآمد مهندس الکترونیک در سال ۲۰۲۳ میلادی، مبلغی در حدود ۷۱,۰۱۹ یورو در سال است. به شکلی که در آلمان، حداقل درآمد رشته برق و الکترونیک در حدود ۶۰ هزار یورو در سال و حداکثر درآمد مهندس الکترونیک، در حدود ۹۰ هزار یورو در سال گزارش شده است.

همچنین متوسط درآمد مهندس الکترونیک در کشور استرالیا، مبلغی در حدود ۹۹,۰۵۲ دلار در سال است. به شکلی که حداقل دستمزد در شغل مهندسی الکترونیک در استرالیا مبلغی به‌اندازه ۸۰ هزار دلار در سال و حداکثر دستمزد در این حرفه، مبلغی در حدود ۱۱۷,۲۶۷ دلار در سال است.

جمع‌بندی

افراد فعال در شغل مهندسی الکترونیک با تخصص و تجربه خود در زمینه‌های گوناگون و با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف دارند. از طراحی و توسعه سیستم‌های الکترونیکی پیچیده تا بهره‌برداری از اینترنت اشیاء و استفاده از هوش مصنوعی، مهندسان الکترونیک نقش منحصربه‌فردی در صنایع و پیشرفت فناوری دارند.

علاوه بر این، توسعه صنایع آینده نیازمند تخصص مهندسان الکترونیک است؛ چراکه بخش‌هایی از صنایع هوافضا، خودروسازی، فناوری اطلاعات و پزشکی، با فناوری‌های پیشرو و نیازمندی‌های به‌روز گره‌خورده است‌. با گسترش فناوری و افزایش نیازمندی‌های بازار کار، توانایی ‌های این مهندسان در توسعه و بهبود صنایع آینده موردتوجه قرارگرفته است. درنتیجه، ارتقای تخصص و آموزش مهندسان الکترونیک برای شتاب بخشیدن به پیشرفت‌های صنعت و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید اهمیت بسیار زیادی دارد.

امتیاز شما به این مطلب

فوتوسلفی

فوتوسلفی اختصاصی ترین منبع اطلاعات بازیگران و ورزشکاران ایرانی و خارجی است که از سال 1400 فعالیت خود را بصورت رسمی آغاز نموده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا