درگذشت ژاله علو بازیگر و دوبلور معروف 3 دی 1403 + علت فوت
درگذشت ژاله علو بازیگر و گوینده معروف 3 دی 1403 به همراه علت فوت ایشان را در ادامه این بخش از فوتوسلفی قرار می دهیم، با ما همراه باشید.
درگذشت ژاله علو بازیگر و دوبلور
ژاله علو، ستاره تئاتر و سینمای ایران ظهر امروز سوم دی ۱۴۰۳ در ۹۷ سالگی درگذشت.
بیوگرافی ژاله علو
ژاله، با نام اصلی شوکت، چهاردهم مرداد ۱۳۰۶ در کوچه شریعت، محلّهٔ سنگلج تهران به دنیا آمد.
پدرش ارتشی و پدربزرگش، علوالسلطنه از خوشنویسان دوران قاجار بود که نام خانوادگی آنها از نام او گرفته شد.
خانم علو در خانوادهای ادب دوست پرورش یافت و از کودکی آثار ادبی ایران را فرا گرفت.
دوره ابتدایی را در دبستان نواختران و دوره متوسطه را در دبیرستان خسروخاور گذراند.
و هم زمان به مطالعه متون ادبی و اشعار کلاسیک فارسی پرداخت به طوری که در عنفوان جوانی عضو چند انجمن ادبی و گروه شعرخوانی بود.
در سال ۱۳۲۶ ژاله از دانشسرای مقدماتی تهران فارغالتحصیل شد و بعد به دلیل علاقه ای که به تئاتر پیدا کرده بود وارد هنرستان هنرپیشگی شد.
ژاله علو از زمان تحصیل در هنرستان روی صحنه تئاتر رفت و پس از فارغ التحصیلی به اجرای نمایش در تئاتر فردوسی و تئاتر تهران پرداخت.
در سال ۱۳۲۷، بازی در فیلم «طوفان زندگی» به کارگردانی علی دریابیگی، اولین تجربه سینمایی ژاله محسوب می شود و از آنجا که صدای بسیار خوبی داشت، در همان سال به عنوان گوینده به رادیو ایران رفت.
او همچنین به اجرای نمایش های رادیویی پرداخت و از پایه گذاران برنامه داستان شب در رادیو بود.
فعالیت های هنری ژاله علو
اولین نمایشنامهای که بهطور زنده برای «داستان شب» کار کرد، «دختر خورشید» نام داشت که نصرتالله محتشم آن را کارگردانی کرد. با اجراهای موزیکال رادیو، نام هنری «ژاله» را برای خود برگزید.
از سال ۱۳۳۲ وارد عرصه دوبله شد و در فیلمهای زیادی به جای بازیگران معروف سینمای جهان از جمله سوفیا لورن حرف زد.
به پیشنهاد اسماعیل کوشان، نقش اول فیلم «افسونگر» را با آنکه نقش منفی بود، پذیرفت و ۳ هزار تومان دستمزد گرفت.
او تا اواخر دهه سی خورشیدی ایفا گر نقشهای اصلی بود اما به تدریج با بازی در بیش از ۱۰۰ فیلم سینمایی به شخصیت مادر در سینمای ایران بدل شد.
او در برخی از برنامههای موسیقی تلویزیون مثل دلنوازان اشعار را دکلمه میکرد و در آلبوم «دختر گلفروش» اثر حسن کسائی، موسیقیدان و تکنواز شهیر نی، با صدای علی جهاندار و تنبک محمود رفیعیان اشعاری را خواند.
بعد از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بازی در تلویزیون را با مجموعه امیرکبیر ادامه داد و آخرین حضور تلویزیونیاش در مجموعه مختارنامه بود.
خانم علو همچنین مدیریت دوبلاژ مجموعههای تلویزیونی مهمی از جمله «سالهای دور از خانه» معروف به سریال اوشین را عهده دار شد.
یکی دیگراز نقشآفرینیهای به یادماندنی او در مجموعهٔ تلویزیونی «روزی روزگاری» بود که در نقش یک زن ایلیاتی مقتدر بهنام خاله لیلا طرفداران بسیار زیادی داشت.
خانم علو جوایز زیادی را دریافت کرده است، از جمله تندیس افتخار برای یک عمر فعالیت سینمایی از سوی خانه سینمای ایران (۱۳۸۲)، لوح تقدیر و جایزه بهترین کارگردانی برای نمایشنامه رادیویی «یک اتفاق ساده» در جشنواره بینالمللی برنامههای رادیویی (۱۳۸۵)، معرفی به عنوان چهره ماندگار (۱۳۸۹)، تقدیرنامه برای یک عمر فعالیت هنری و تأثیر فرهنگی از انجمن بازیگران سینمای ایران و لوح تقدیر به عنوان کارگردان برتر از ششمین جشنواره بینالمللی برنامههای رادیویی.
وی بعد از انقلاب، بازی در تلویزیون را با مجموعهٔ «امیرکبیر» آغاز کرد. آخرین حضور تلویزیونی اش مجموعهٔ «مختارنامه» بود.
او همچنین در برخی از برنامههای موسیقایی تلویزیون نظیر دلنوازان به دکلمه اشعار پرداخته است. ژاله علو همچنین در آلبوم دختر گلفروش ساخته حسن کسائی، با صدای علی جهاندار و تنبک محمود رفیعیاناشعاری را دکلمه کرده است.
شاخصترین آثار ژاله علو در سالهای بعد از انقلاب، یکی مدیریت دوبلاژ سریال محبوب «سالهای دور از خانه» و دیگری، هنرنمایی در مجموعهٔ تلویزیونی «روزی روزگاری» در نقش زن ایلیاتی مقتدری بهنام خاله لیلا بود که مورد استقبال قرار گرفت.
گردآوری: فوتوسلفی